Jenkin turkin hoito

07.01.2017

Turkinhoito

Kun pentu tulee kotiisi, kasvattaja on yleensä pessyt ja trimmannut sen. Pentua hoidetaan samalla tavalla kuin aikuista koiraa. Kaikki toimenpiteet tulee tehdä pennun kanssa useammin kuin aikuisen, jotta se saataisiin tottumaan käsittelyihin. Peseminen, kuivaaminen ja kynsien leikkaaminen kannattaa tehdä aluksi kerran viikossa, sillä kaikki hoitotoimenpiteet ovat harjoittelua sekä pennulle että tottumattomalle omistajalle.

Tärkeintä on, että pentu oppii luottamaan hoitajaansa. Hoidon tulee tapahtua ystävällisesti mutta määrätietoisesti. Jos annat pennulle periksi heti, kun se vähänkin vastustaa, pennun hoitamisesta tulee vähitellen molempien voimia ja hermoja koetteleva työ.

Koira on hyvä opettaa olemaan pöydällä kaikkien hoitotoimenpiteiden aikana. Tämä helpottaa myös sinun työtäsi, sillä voit itse olla miellyttävässä asennossa eikä selkäsi väsy. Pöydän korkeus vaikuttaa työasentoon. Trimmauspöydän hankinta ei ole välttämätöntä, sillä ihan tavallinen pöytäkin käy. Pöydälle on hyvä laittaa kumimatto, jolloin koiran tassut eivät luista.

Näyttelyturkkia ei luoda hetkessä. Turkin pitäminen näyttelykunnossa vaatii säännöllistä ja hellää hoitamista. Jokaisen ulkoilun jälkeen tulee käsin tunnustelemalla tutkia, onko turkkiin tarttunut roskia ja poistaa ne välittömästi. Turkin pahin vihollinen on takku ja takkuja muodostuu helposti roskaiseen turkkiin. Takkuja ei ole hyvä leikata saksilla pois, jolloin turkkiin jää aina lovi. Takut tulisi aukaista harjaamalla ne harjausnesteen avulla auki. Turkkia tulee hoitaa säännöllisesti, vaikka sen pitäisi lyhyenäkin.


Turkinhoitovälineet

Tärkeimmät hoitovälineet, jotka tulisi hankkia melko pian pennun saapumisen jälkeen:

  • metallipiikkinen harja
  • metallipiikkinen kampa
  • villakoirakampa (voi hankkia myöhemmin)
  • koirashampoo ja hoitoaine (ihmisten shampoota ei voi käyttää)
  • kynsisakset
Kaikki nämä tarvikkeet on hyvä ostaa lemmikkieläinliikkeestä. Halpahalleista ei välttämättä saa korkealaatuisia välineitä. Kun ostat heti kunnolliset välineet ja säilytät niitä huolellisesti, ne kestävät vuosia.